vrijdag 16 september 2011

Week 3

Stilletjes aan begint alles te leven in de klas.
Deze week werd het keuzebord geïnstalleerd. Voor de ene loopt dit al wat vlotter dan voor de andere maar… alles heeft een beetje zijn tijd nodig. Deze week ook de eerste keer huiswerk en… voor sommigen ging dit dan alweer wat vlotter dan voor de andere maar… we komen er wel.
Op maandag duurde de kring verschrikkelijk lang waardoor niet iedereen aan bod kwam. De kinderen brengen ongelooflijk veel materiaal mee na het weekend dat we maar moeilijk verwerkt krijgen in 25 minuutjes maar op maandag maak ik graag wat meer tijd. Jammer dat nog niet iedereen aan bod kon komen. Lore met enkele franse woordjes binnenvallen. Le jardin, la rue, le pain, le pont,… En we waren vertrokken. Snel de akkoorden opgezocht en ‘s namiddags waren we al aan het zingen. Elias had een boek bij waarin we tandwielen konden terugvinden. Charlotte had een tattoo op haar arm. Jitse had een telefoon gemaakt of was het een gsm? Wat dan weer een discussie op gang bracht over het verschil tussen een telefoon en een gsm. Wie een oud telefoontoestel heeft mag dit altijd meegeven. Misschien komen we er wel op terug.
We begonnen ook aan een werkstuk met een grote groep kinderen over de olifant. Vragen werden geformuleerd, boeken werden uit het docucentrum gehaald, prenten werden bekeken, post-its werden gekleefd (niet op de ramen maar in de boeken dat is dan onze versie van post-itwar),… Daarna gingen we alle gevonden zaken bekijken. Maar… wegens tijdgebrek zijn we niet verder geraakt.
Op dinsdag zat er een brief in de bus van onze correspondentieklas uit Zoutleeuw. Ik was zelf een beetje verrast door de snelheid waarmee de post werkt maar… het was alleszins een leuke ervaring. De brief werd op het bord gehangen en we bekeken een filmpje dat ze in ‘De Tinteltuin’ gemaakt hadden. De klas van Bart bestaat uit 16 kinderen. Het is de bedoeling dat we 2-wekelijks naar elkaar brieven sturen. Na het lezen van de brief begonnen we onmiddellijk aan ons antwoord terug. Wat een karwei! Foto’s trekken, illustratietechnieken op het briefpapier, maken van tandwielen om op te sturen,… Vandaag maken we de klus af zodat hij op de post kan. De brieven zullen steeds te zien zijn in de klas boven de oranje hoek of de taalhoek.
De onderzoeken bleven ook lopen maar die hebben we gelukkig kunnen afronden op woensdag. De grote klit blijft kleven door zijn haakjes maar dat moesten we nog even neerschrijven. De zonnebloem was 327cm lang en de pitjes kan je ook opeten als je ze pelt. De tandwielen werden gekopieerd en opgekleefd.
Op donderdagmorgen hebben Lore, Arthuur, Abi en Mirte het boekje afgewerkt met de foto’s van het bezoek van de druppels aan onze klas toen de zonnebloem bij ons was. We gaan proberen van zoveel mogelijk zaken te bundelen in boeken die we in onze leeshoek kunnen leggen. Wie een kijkje wil nemen kan en mag dit altijd doen, hé!
Jullie kregen de eerste vrije teksten gebundeld mee naar huis. Je zal wel gemerkt hebben dat dit een hele boel papier is waardoor ik dit niet wekelijks zal doen. Maandelijks zal ik wel proberen van zo’n boekje mee te geven maar dan wel recto-verso. Al onze teksten worden in de klas opgehangen en sowieso maak ik van alle teksten een kopietje voor onze leeshoek.
Op donderdag was er alweer een nieuwe klastekst voor het 1ste leerjaar.
Dag zonnebloem,
Dag bloem in de zon
Dag zonnebloem
Dag zon in de bloem
Dag zonnebloem.
De letter o werd gekozen om te oefenen want die zat toch wel lekker veel in onze tekst.
Het 2de leerjaar ging aan de slag met hun eerste woordpakket. De woorden werden opgelijst, op kaartjes geschreven en door mij gecontroleerd op schrijffouten. De kinderen kregen een klein schriftje waarin ze de woorden kunnen oefenen. Dit zal na vandaag wel duidelijker zijn voor de kinderen.
Deze morgen zijn we begonnen met het voorlezen van het boek van Jitse.
Vandaag zijn we ook de eerste keer gaan zwemmen. Tegen volgende keer zal ik aan iedereen laten weten welke kleur badmuts ze nodig hebben om in de juiste groep terecht te komen. Meer info hierover volgt later nog.
Niet te vergeten! Woensdag, 21 september 2011 om 20u, klasvergadering voor alle ouders van de vlinders! Tot dan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten